Bij Dedicon spreken vrijwilligers boeken, kranten en tijdschriften in voor mensen die blind of slechtziend zijn. Freelance acteur Sven Stevens (29) is zo’n voorlezer: “Voor ons is het heel normaal dat we informatie tot ons kunnen nemen door te lezen. Maar als je blind of slechtziend bent, is dat niet zo vanzelfsprekend. Informatie verkrijgen is heel belangrijk om mee te draaien in de maatschappij. Iedereen moet een eerlijke kans krijgen om de krant te lezen of van een boek te genieten.” Iedereen kan vrijwilliger worden!
Sven spreekt gemiddeld één keer in de week in: “Zo blijf ik wel in vorm dus ik probeer zo veel mogelijk te gaan.” Het voorlezen komt ook van pas voor zijn baan als acteur bij kindervoorstellingen: “Als vrijwilliger leer ik veel dingen die relevant zijn voor mijn vakgebied. Inspreken en mijn stem gebruiken moet ik als acteur ook. ”

Een slechtziende oma

Sven leerde Dedicon kennen via zijn oma: “Ze is slechtziend. Ik vind dit werk zo belangrijk, omdat mijn oma veel boeken en kranten kreeg van Dedicon. Vroeger las ze veel literaire boeken maar ze werd op latere leeftijd slechtziend. Het is voor haar heel belangrijk om te blijven ‘lezen’. Als we samen op pad gaan, neemt ze haar audiospeler overal mee naartoe.”
In zijn omgeving reageren mensen positief. Sven: “Mijn familie en vrienden vinden het heel leuk dat ik dit doe. Een achternichtje is slechtziend en maakt veel gebruik van schoolboeken die zijn ingesproken door een computer. Die zijn heel vervelend om naar te luisteren. Een mens heeft veel betere intonatie. Zodra ze hoorde dat mijn stem wordt opgenomen, zei ze: ‘Misschien hoor ik je dan een keer!’”

Voorleestrainingen bij Dedicon

Om in te spreken, gaat Sven naar Grave: “Ik sta meestal tweeënhalf uur in de studio.” Hij leerde bij Dedicon hoe hij goed voorleest. Voor Sven begon, kreeg hij drie trainingen. Een begeleider luisterde en gaf vervolgens feedback. Ook nu evalueert hij nog regelmatig met iemand die slechtziend of blind is.

Horizon verbreden

Sven is speciaal ingewerkt voor tijdschriften en kranten: “Echt van alles spreek ik in: regionale en landelijke kranten, van de Privé tot aan vakblad Boerderij. Het is altijd een verrassing wat ik ga lezen.”

“Ik lees dingen die ik normaal gesproken nooit zou lezen”

“Ik vind het leuk dat ik niet weet wat ik voorgeschoteld krijg. Door Dedicon lees ik tijdschriften die ik anders nooit zou kiezen. Onlangs had ik het blad Boerderij dat over het boerenleven gaat. Zelf ben ik vegetariër dus ik vond altijd van alles van het boerenleven. In dat blad werd een andere kant belicht. Daardoor ben ik toch wat milder geworden in mijn standpunten.”

Een eerlijke wereld

De voordelen van zijn werk als vrijwilliger maakt Sven van dichtbij mee: “De voorgelezen informatie is zó welkom en dat geeft een goed gevoel.” Dedicon wil met het beschikbaar maken van teksten voor blinden en slechtzienden, een zo eerlijk mogelijke wereld creëren. Informatie moet toegankelijk zijn voor iedereen.

Dedicon

Bij Dedicon zetten ruim 130 medewerkers en 300 vrijwilligers zich dagelijks in voor toegankelijke informatie voor mensen met een visuele beperking of een andere leesbeperking zoals dyslexie. In Grave en Rijswijk maken ze braille, audio, digitale bestanden, reliëf-producten en geven voorlichting en advies. Daardoor kan iedereen lezen wat hij wil in de vorm die bij hem past. Met deze andere leesvormen helpen ze scholen, bibliotheken, musea, OV, uitgevers en gemeenten om hun informatie op een toegankelijke manier aan te bieden.
De vrijwilligers zijn onderdeel van het project ‘onzichtbare helden’. Wil jij ook voorlezer worden? Dat kan! Kijk hier voor meer informatie.
Bron en foto’s: Indebuurt.nl Den Bosch
Tekstgrootte tool
Contrast