Werkervaring in kader van Maatschappelijke Diensttijd. 
Jongeren tussen 17 en 30 jaar krijgen vanaf vandaag de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij stichting Dedicon. De groep wordt vooral opgeroepen om romans, schoolboeken, kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Omdat de makers van de gesproken lectuur zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk doel, en omdat zij voor veel gebruikers onzichtbaar zijn, draagt het initiatief de toepasselijke naam OnzichtbareHelden.com.

Winnaars

“Wat ons betreft ben je een held als je je vrijwillig inzet voor een doelgroep die helaas nog te vaak aan de zijlijn staat,” aldus projectleider Anne Claire van der Lugt. “Want als je niet (goed) kunt lezen, kun je niet mee op school, kun je niet meepraten over het laatste boek en sta je als snel op achterstand. De onzichtbare helden verrichten dus belangrijk werk en doen ondertussen waardevolle ervaring op. Dat levert alleen maar winnaars op.”

Een divers aanbod aan vacatures

Er zijn maar liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. “We zoeken vooral jongeren met een goede stem die van lezen houden”, aldus Van der Lugt. “Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom. Vacatures genoeg, maar we bieden jongeren ook zeker de ruimte om eigen invulling aan hun talenten te geven”.

‘Onzichtbare helden’ met een visuele beperking

Vanzelfsprekend kunnen jongeren met een visuele beperking ook aan de slag. “Dedicon maakt onder andere diensten en producten voor leerlingen en studenten die blind of slechtziend zijn”, vervolgt Anne Claire. “Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan in de Adviesgroep of het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt.”

Samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Nijmegen

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun cv.

Tekstgrootte tool
Contrast