Het laatste nieuws 

Voorleesheld Chantal in actie

Chantal is een van onze voorleeshelden in Rijswijk. Ze is nu een paar weken bezig met het inspreken van haar eerste boek. Kijk en luister hier hoe dat klinkt.

“Ik vind het leuk om creatief en met mijn stem bezig te zijn. En ik help er iemand anders ook nog eens mee”, aldus Chantal.

Webredacteur Hanneke ontvangt Europass-certificaat

Onzichtbare held Hanneke heeft uit handen van haar begeleiders Hilly en Anja het Europass-certificaat ontvangen. Hanneke is als vrijwilliger bij Dedicon aan de slag als webredacteur. Ze ontvangt de Europass omdat ze zich inmiddels al ruim 50 uur voor Dedicon heeft ingezet. Hanneke is zeer enthousiast over haar werk als webredacteur: “Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk als webredacteur zijn de collega’s”, lacht ze. “Zij hebben me heel veel geleerd. En me op deze manier inzetten geeft ook nog eens heel veel voldoening. Ik kan het iedereen dus aanraden om Onzichtbare held te worden”. Ga voor meer informatie naar de vacatures.

Hanneke staat tussen coaches Hilly en Anja in en ontvangt haar Europass-certificaat

V.l.n.r. Hilly, Hanneke en Anja

Linda spreekt boeken in voor blinden en slechtzienden: ‘Het is heel belangrijk werk’

Linda zit met een koptelefoon op achter een microfoon in een opnamestudio

Linda in een opnamestudio van Dedicon (eigen foto)

Stel je eens voor dat je zicht beperkt is, of dat je helemaal niets meer kunt zien. Het lezen van dit artikel zou dan niet mogelijk zijn zonder hulpmiddelen. Dedicon maakt het – met behulp van de inzet van vrijwillige voorlezers – mogelijk dat mensen met een visuele beperking óók kunnen genieten van de laatste bestsellers, interessante artikelen of gewoon mee kunnen doen in de klas.
Linda van Galen (27) is zo’n vrijwillige voorlezer. Zij spreekt sinds een aantal maanden als onderdeel van de groep jonge Onzichtbare Helden luisterboeken in bij Dedicon. “Als voorlezer zie ik het als mijn taak om een geschreven boek leefbaar en voelbaar te maken in de vorm van gesproken tekst. Het is zulk mooi en belangrijk werk, want ongemerkt vertrouwen wij blindelings op onze ogen, terwijl dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”

Passie

Het voorlezen zelf vindt Linda een hele leuke bezigheid. Dat ze daarmee taal en literatuur toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking is voor haar de kers op de taart. “Terwijl ik bezig ben met mijn passie krijgen zij toegang tot informatie die voor hen anders gesloten blijft, en dat gun ik ze echt.”

Wereld vergroten

Linda heeft een taalkundige achtergrond en begrijpt als geen ander hoe belangrijk lezen is: “Juist ook voor mensen met een verslechterd of afwezig zicht. Het is voor deze groep mensen met een visuele beperking een manier om toch te kunnen zien en hun wereld te vergroten. Door middel van dit werk kan ik daarbij helpen.”

Positief verrast

In haar omgeving reageren mensen positief. “‘Goh, dat dat bestaat! Wat leuk!’, zeggen ze dan. Veel mensen houden wel van lezen, maar hebben geen idee dat dit werk bestaat en dat het ook tot de mogelijkheden behoort om boeken in te spreken voor mensen met een visuele beperking.”

Leuke collega’s

Het voorlezen doet Linda vanuit de professionele opnamestudio’s van Dedicon in Grave. Leuke momenten maakt Linda niet alleen mee tijdens het voorlezen, maar juist ook tijdens de pauzes. “Tijdens de pauzes drinken we met alle lezers van die dag gezellig wat. We hebben dan veel lol samen, maar er worden ook vaak serieuze gesprekken gevoerd. Die afwisseling vind ik heel leuk!”

Gemakkelijk te combineren

Het voorleeswerk bij Dedicon is een vrijwillige job. Veel vrijwilligers combineren hun werkzaamheden bij Dedicon dan ook met andere bezigheden. Linda doet dit ook. “Het werk bij Dedicon is heel gemakkelijk te combineren, doordat je vrij bent in het indelen van je werktijden en werkdagen. Van maandag tot en met donderdag wordt er in de avonden gelezen. Kun je de avonden niet of heb je liever een andere dag? Dan kun je er ook voor kiezen om vrijdagmiddag of zaterdagochtend boeken te komen voorlezen. En doordeweeks kun je overdag ook kranten en tijdschriften inspreken. In overleg met de mensen van de dagplanning is er heel veel mogelijk!”

Wil jij ook voorlezer worden? Dat kan! Kijk hier voor meer informatie.

Bron: https://indebuurt.nl/nijmegen/ondernemersbijdragen/linda-spreekt-boeken-in-voor-slechtzienden-het-is-heel-belangrijk-werk~91583/

Tatum spreekt boeken in voor slechtzienden en vertelt hoe dat is

Tatum in een opnamestudio bij Dedicon met een boek voor haar

Tatum in een opnamestudio bij Dedicon (foto Dedicon)

Tatum groeide op met boeken en leest voor haar studie Engels nog steeds heel veel. Sinds een paar maanden spreekt ze als een van de Onzichtbare Helden luisterboeken in bij Dedicon. “Ik vind het een bizar idee dat je niet kan lezen, alleen omdat je blind of slechtziend bent, of dyslexie hebt. Door iets wat ik heel leuk vind – bezig zijn met mijn stem – kan ik deze mensen toch laten lezen.”

Op Instagram kwam Tatum een advertentie van Dedicon tegen. “Ik ben toen op de open dag gaan kijken, in Rijswijk. Ze vertellen tijdens zo’n dag vooral veel over wat Dedicon allemaal doet. Ook krijg je de studio’s te zien en vertellen ze hoe het inspreken werkt en wat er allemaal wordt ingesproken: (school)boeken, maar ook luister- en leestoetsen. Eigenlijk alles wat te lezen valt, voor alle leeftijden, wordt hier ingesproken.”

Informeel en gezellig

“Tijdens de open dag of thuis kun je een stemtest doen. Als je stem prettig klinkt en je geen zwaar accent hebt, nodigt Dedicon je uit voor een wat uitgebreidere auditie in de studio. Daar krijg je een hele hoop verschillende teksten te lezen: fictie, maar ook schoolboeken. Aan de hand daarvan bepalen de audiocoaches of je mag komen lezen en welk soort boeken bij jou passen. Van tevoren vond ik het heel eng; het is toch de eerste keer dat je een beetje zit te praten met een microfoon onder je neus. Maar die auditie is heel informeel en gezellig. Toen ik eenmaal binnen was, was alles heel relaxt.”

Kletsen en lunchen met de andere voorlezers

“Na die auditie was alles vrij snel geregeld. In het begin zit er iemand aan de andere kant van het glas om je te helpen, maar als je op een gegeven moment aangeeft dat je het zelf kan, of als je het vervelend vindt dat iemand meeluistert, dan mag je het inspreken gewoon in je eentje doen. Ik krijg iedere zaterdag twee uur studiotijd. Het voelt niet heel erg als werk. Het heet vrijwilligers’werk’, maar het is vooral heel gezellig. Ik denk altijd: o ja, ik ga nu iets leuks doen! En daar hebben andere mensen dan ook nog wat aan. Dat vind ik heel mooi. Na die twee uur ga ik altijd gezellig kletsen of lunchen met de andere voorlezers. Het is echt een leuke groep – we vieren zelfs Sinterklaas met elkaar.”

Kinderboeken

“Dedicon kiest steeds een paar boeken voor je uit die ze goed bij je stem vinden passen, waaruit je er dan zelf een mag kiezen. Ze houden zoveel mogelijk rekening met wat jij leuk vindt. Ik lees vooral kinderboeken, omdat je net iets meer met je stem kan doen. Er staat bijvoorbeeld vaak ‘schreeuwde – of gilde – deze persoon’. Dat vind ik heel leuk, ook omdat ik best lang theater heb gedaan. Ik moet soms wel oppassen dat ik niet meteen een hele voorstelling ga doen.”

Klinken als Octo van Spongebob

“De Onzichtbare Helden krijgen bij Dedicon ook workshops, om beter te leren hoe je met je stem moet omgaan. Want: wat als je verkouden bent? Als je in een hoofdstuk ineens klinkt als Octo van Spongebob dan heeft de luisteraar daar natuurlijk niet veel aan. In zo’n geval drink ik van tevoren heel veel thee en smeer ik van die Vapozalf, om niet heel erg als een snothoofd te klinken. Maar als het niet lukt, dan lukt het niet en hebben ze daar ook begrip voor. Laatst ben ik twee weken niet geweest omdat ik heftige keelontsteking had. Toen ik terugkwam was iedereen vooral bezorgd of het weer goed met me ging.”

Word ook voorlezer!

Ben je tussen de zeventien en dertig jaar en lijkt het je ook leuk om voor te lezen in een studio, zodat iederéén kan lezen? Dedicon organiseert regelmatig een open dag. Het voorlezen is op vrijwilligersbasis, maar je reiskosten worden vergoed en je krijgt er een heleboel gezelligheid én dankbaarheid voor terug. Tatum: “Als je twijfelt, ga dan in ieder geval eens bij de snuffeldag kijken en doe een stemtest. Dan ervaar je meteen hoe dat is, lezen in zo’n studio.” Klik hier om je aan te melden.

Richelle heeft een drukke baan, toch doet ze vrijwilligerswerk

Onzichtbare held Richelle zit een in opnamestudio

Richelle in een opnamstudio bij Dedicon (foto Dedicon)

Richelle heeft een drukke baan als juf en rijdt daarnaast graag op de motor. Toch is ze één van de ‘Onzichtbare Helden’ geworden bij Dedicon in Rijswijk. Wekelijks spreekt ze boeken in voor blinden en slechtzienden. “Het gekke is: ik hou meer tijd over sinds ik voorlezer ben.”
Richelle is leerkracht en heeft een tijdje in het speciaal onderwijs voor slechthorenden gewerkt. “Daar ontdekte ik hoe waardevol ingesproken boeken zijn. Dit helpt hen enorm.” Inmiddels werkt ze op een reguliere basisschool. In het weekend rijdt ze veel op haar motor. “Ik had wel eens gezien dat Dedicon voorlezers zocht. Dat sprak me aan, maar ik dacht: hier heb ik geen tijd voor. Alleen bleef het hangen en dus besloot ik toch te solliciteren.”

Hulp van leesbegeleiders

Richelle werd aangenomen en na een korte training kon ze aan de slag. “Tijdens het voorlezen bedien je zelf de knoppen van de opnameapparatuur. De eerste keer dacht ik: dit wordt he-le-maal niks. Maar het bleek best makkelijk te zijn: na twee keer snapte ik het. Gelukkig zijn er leesbegeleiders die je helpen met de techniek en om je stem te ontwikkelen.”

Richelle leest een studieboek voor

Bij Dedicon in Rijswijk worden boeken ingesproken in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het is fictie en non-fictie, maar ook studieboeken voor basisschool, middelbare school en universiteit. Samen met de leesbegeleiders kijken vrijwilligers welk boek ze gaan lezen. Richelle is bijvoorbeeld bezig met een studieboek. “Je zou denken dat dat saai is, maar het is juist onwijs leuk. Je moet goed nadenken hoe je iets vertelt. Wanneer komt de tip uit de kantlijn? En hoe leg je een schema met kolommen uit? Dat is aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant ook razend interessant. Gelukkig word je ook hierbij geholpen door één van de leesbegeleiders of opnameleiders.”

‘Ik hou tijd over’

Richelle leest iedere zaterdag twee uurtjes voor. “Ik lees van 10.15 tot 12.00 uur. Ik merk dat ik door het vrijwilligerswerk juist tijd overhoud: ik sta nu op tijd op en doe de rest van de zaterdagklusjes veel sneller. Juist omdat ik de dag begin met iets leuks en zinvols.”

Meld je aan als voorlezer

Het werk bij Dedicon is ook gezellig. “Het is een leuke groep mensen. Iedereen is open: je helpt elkaar en wisselt ervaringen uit. Ik vind het echt een aanrader!” Ben je tussen de 17 en 30 jaar en lijkt het je ook wel wat om voorlezer te worden bij Dedicon? Dat komt goed uit, want er zijn nog heel veel boeken die niet in gesproken vorm verschijnen. Meld je aan als vrijwilliger via onzichtbarehelden.com.

Bron: https://indebuurt.nl/denhaag/ondernemersbijdragen/richelle-heeft-een-drukke-baan-toch-doet-ze-vrijwilligerswerk-dit-werk-is-heel-waardevol~111533/

Tekstgrootte tool
Contrast