Het laatste nieuws 

Maatregelen rondom het coronavirus

We hebben de lastige keuze moeten maken om de toegang tot de studio’s te beperken en om tot 1 juni van dit jaar te stoppen met het ontvangen van vrijwilligers. We vinden jouw gezondheid, de gezondheid van je familie en de gezondheid van onze medewerkers het belangrijkst. Als je interesse hebt om boeken of kranten en tijdschriften in te spreken, kun je ons wel gewoon een online stemtest mailen. Bij de betreffende vacatures vind je meer informatie over hoe je dat doet. We zijn op dit moment bezig om te onderzoeken hoe we de vervolgaudities en opleiding online kunnen voortzetten. Houd deze website of ons Instagram– of Facebookaccount in gaten voor meer informatie.

Voorleesheld Olaf: “Boeken inspreken is een eer”

Olaf is een van onze voorleeshelden in Rijswijk. Elke zaterdag komt hij een paar uur een boek inspreken. We vroegen hem waarom hij juist wilde komen voorlezen bij Dedicon. Hij geeft aan dat het vooral te maken heeft met zijn ervaring met luisterboeken.

Kijk voor meer verhalen van onze Onzichtbare helden op Instagram of Facebook.

Voorleesheld Chantal in actie

Chantal is een van onze voorleeshelden in Rijswijk. Ze is nu een paar weken bezig met het inspreken van haar eerste boek. Kijk en luister hier hoe dat klinkt.

“Ik vind het leuk om creatief en met mijn stem bezig te zijn. En ik help er iemand anders ook nog eens mee”, aldus Chantal.

Webredacteur Hanneke ontvangt Europass-certificaat

Onzichtbare held Hanneke heeft uit handen van haar begeleiders Hilly en Anja het Europass-certificaat ontvangen. Hanneke is als vrijwilliger bij Dedicon aan de slag als webredacteur. Ze ontvangt de Europass omdat ze zich inmiddels al ruim 50 uur voor Dedicon heeft ingezet. Hanneke is zeer enthousiast over haar werk als webredacteur: “Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk als webredacteur zijn de collega’s”, lacht ze. “Zij hebben me heel veel geleerd. En me op deze manier inzetten geeft ook nog eens heel veel voldoening. Ik kan het iedereen dus aanraden om Onzichtbare held te worden”. Ga voor meer informatie naar de vacatures.

Hanneke staat tussen coaches Hilly en Anja in en ontvangt haar Europass-certificaat

V.l.n.r. Hilly, Hanneke en Anja

Linda spreekt boeken in voor blinden en slechtzienden: ‘Het is heel belangrijk werk’

Linda zit met een koptelefoon op achter een microfoon in een opnamestudio

Linda in een opnamestudio van Dedicon (eigen foto)

Stel je eens voor dat je zicht beperkt is, of dat je helemaal niets meer kunt zien. Het lezen van dit artikel zou dan niet mogelijk zijn zonder hulpmiddelen. Dedicon maakt het – met behulp van de inzet van vrijwillige voorlezers – mogelijk dat mensen met een visuele beperking óók kunnen genieten van de laatste bestsellers, interessante artikelen of gewoon mee kunnen doen in de klas.
Linda van Galen (27) is zo’n vrijwillige voorlezer. Zij spreekt sinds een aantal maanden als onderdeel van de groep jonge Onzichtbare Helden luisterboeken in bij Dedicon. “Als voorlezer zie ik het als mijn taak om een geschreven boek leefbaar en voelbaar te maken in de vorm van gesproken tekst. Het is zulk mooi en belangrijk werk, want ongemerkt vertrouwen wij blindelings op onze ogen, terwijl dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”

Passie

Het voorlezen zelf vindt Linda een hele leuke bezigheid. Dat ze daarmee taal en literatuur toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking is voor haar de kers op de taart. “Terwijl ik bezig ben met mijn passie krijgen zij toegang tot informatie die voor hen anders gesloten blijft, en dat gun ik ze echt.”

Wereld vergroten

Linda heeft een taalkundige achtergrond en begrijpt als geen ander hoe belangrijk lezen is: “Juist ook voor mensen met een verslechterd of afwezig zicht. Het is voor deze groep mensen met een visuele beperking een manier om toch te kunnen zien en hun wereld te vergroten. Door middel van dit werk kan ik daarbij helpen.”

Positief verrast

In haar omgeving reageren mensen positief. “‘Goh, dat dat bestaat! Wat leuk!’, zeggen ze dan. Veel mensen houden wel van lezen, maar hebben geen idee dat dit werk bestaat en dat het ook tot de mogelijkheden behoort om boeken in te spreken voor mensen met een visuele beperking.”

Leuke collega’s

Het voorlezen doet Linda vanuit de professionele opnamestudio’s van Dedicon in Grave. Leuke momenten maakt Linda niet alleen mee tijdens het voorlezen, maar juist ook tijdens de pauzes. “Tijdens de pauzes drinken we met alle lezers van die dag gezellig wat. We hebben dan veel lol samen, maar er worden ook vaak serieuze gesprekken gevoerd. Die afwisseling vind ik heel leuk!”

Gemakkelijk te combineren

Het voorleeswerk bij Dedicon is een vrijwillige job. Veel vrijwilligers combineren hun werkzaamheden bij Dedicon dan ook met andere bezigheden. Linda doet dit ook. “Het werk bij Dedicon is heel gemakkelijk te combineren, doordat je vrij bent in het indelen van je werktijden en werkdagen. Van maandag tot en met donderdag wordt er in de avonden gelezen. Kun je de avonden niet of heb je liever een andere dag? Dan kun je er ook voor kiezen om vrijdagmiddag of zaterdagochtend boeken te komen voorlezen. En doordeweeks kun je overdag ook kranten en tijdschriften inspreken. In overleg met de mensen van de dagplanning is er heel veel mogelijk!”

Wil jij ook voorlezer worden? Dat kan! Kijk hier voor meer informatie.

Bron: https://indebuurt.nl/nijmegen/ondernemersbijdragen/linda-spreekt-boeken-in-voor-slechtzienden-het-is-heel-belangrijk-werk~91583/

Tekstgrootte tool
Contrast