Het laatste nieuws 

Amanda heeft bijzondere vrijetijdsbesteding: ‘Het is echt mijn zenmomentje’

De Arnhemse Amanda (25) droomde er als kind van om cartoons in te spreken. Dit is nog geen werkelijkheid geworden. Dichtbij is ze wel; Amanda spreekt luisterboeken in voor blinden, slechtzienden of mensen met bijvoorbeeld dyslexie. Het is dus vrijwilligerswerk waarmee ze ontzettend veel mensen helpt. Dit maakt haar een onzichtbare held.
Een opnamestudio met voor een raam een mengpaneel, microfoon en computerscherm.
Als je leeft met een beperking moet je op zoek naar alternatieven of hulpmiddelen. Dedicon biedt hulp met gesproken (school)boeken, kranten en tijdschriften. Zo krijgt iedereen een gelijke kans. Amanda zag een advertentie voorbij komen op Instagram: “Het sprak mij direct aan, van kinds af aan ben ik dol op lezen. Nog steeds lees ik graag, maar dat ik hier andere mensen mee kan helpen? Dat was nooit in mij opgekomen. Totdat ik die advertentie zag.”

Fijne begeleiding

Amanda is werkzaam als online marketeer en had nog wel wat vrije tijd over. Ze reageerde op de advertentie door een ingesproken tekst toe te sturen. Daarna volgde een auditie en sindsdien zit zij hier helemaal op haar plek. “Op mijn vrije middag ga ik langs bij Dedicon in Grave om twee uurtjes voor te lezen. Mensen uit mijn omgeving vinden dit écht bij mij passen.” Ze vindt het werk als ‘onzichtbare held’ niet alleen leuk om te doen, het is ook leerzaam: “Je krijgt hulp van een coach. Voordat je begint als voorlezer krijg je een training met uitleg over stemgebruik; je intonatie, klankkleur of stemvolume zijn een paar voorbeelden. Daarnaast is er in studio altijd iemand aanwezig die handige tips & tricks geeft bij het inspreken”, vertelt ze.

Handige trucjes voor stembeheersing

Volgens Amanda is het erg handig om te weten hoe je je stem gebruikt. “Door het voorlezen heb ik veel controle gekregen over mijn stem. Zo ben ik er bewust van geworden dat ik erg snel spreek en in mijn lage tonen zit een kraakje. Ik heb geleerd dit te beheersen door iets hoger te gaan praten. Dan is mijn stem kennelijk veel aangenamer om naar te luisteren. Iets wat ik hiervoor nooit had geweten. In meetings tijdens mijn werk komen deze trucjes goed van pas en tijdens presentaties al helemaal! Het is mijn wekelijkse ‘zen momentje’. Je zondert je even af in de studio, de deur gaat dicht en vervolgens ben je helemaal verdwaald in een fictie verhaal,” zegt de Arnhemse enthousiast.

Goed te combineren

“Ik ben hier ongeveer twee uur per week aan kwijt. Je kan zelf inplannen wanneer je naar de studio gaat, dus het valt dus goed te combineren.” Amanda leest voor op haar vrije dag: “Ik werk 32 uur in de week en heb één vrije dag. Dan ben ik vaak bij vrienden in Nijmegen te vinden en breng tussendoor even een bezoekje aan de studio in Grave. Het is perfect te combineren met mijn baan in de marketing. Heb je geen vrije dag zoals ik? Dan kun je ’s avonds terecht tussen 17.30 uur en 20.30 uur of in het weekend op de zaterdagochtend. Het is makkelijk bereikbaar met het OV en je krijgt een reiskostenvergoeding.”
Wil jij ooit stemacteur worden? “Sommige voorlezers stromen door als stemacteur. Als jij die ambities hebt, dan is dit een goede plek om te beginnen en veel te oefenen met je stem”, tipt Amanda.

Een extra grote heldendaad in coronatijd

In de huidige afstandsmaatschappij is de behoefte aan hulp voor mensen met visuele beperking enorm groot gebleken. “Als je van lezen houdt of meer wilt leren over stemgebruik, dan kan ik je dit écht aanraden. Het is ook nog eens coronaproof, want in de studio ben je natuurlijk alleen. In Grave zijn elf studio’s, daarvan zijn er nu nog zes open. Op dit moment is vooral de hulp van jonge mensen bij het voorlezen van boeken welkom!” Meld je aan als vrijwilliger via onzichtbarehelden.com en draag ook bij aan dit mooie project in het kader van de maatschappelijke diensttijd.

Diede leest voor aan blinden en slechtzienden: ‘Ik leer elke keer iets nieuws’

Door Sophie van den Boogaard 10 juli 2020
Diede van Dijk (22) studeert communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is ze vanuit het project ‘Onzichtbare helden’ in het kader van de maatschappelijke diensttijd vrijwilliger bij Dedicon, een organisatie die ervoor zorgt dat ook blinden en slechtzienden toegang hebben tot kranten en tijdschriften. “Door het inspreken van tijdschriften leer je heel veel over je stemgebruik,” vertelt ze.
Diede zit buiten in een groene omgeving met een boek voor zich.

Diede van Dijk (eigen foto)

Diede studeert, heeft een oppasbaan, werkt bij een tankstation en bij een makelaarsbureau én is vrijwilliger bij Dedicon. “Mijn leven was al vrij druk maar toen ik een mail kreeg van de universiteit of ik vrijwilliger wilde zijn bij Dedicon was ik meteen enthousiast. Het is zo leuk om iets te doen waar je iemand anders heel blij mee maakt. Daarnaast is het voor mezelf ook heel leuk: ik leer elke keer nieuwe dingen uit de tijdschriften die ik voorlees.”

Gezellige pauze

Voor Diede is lezen belangrijk, en ze vond het daarom een mooi gebaar om ook mensen die minder makkelijk toegang hebben tot kranten en tijdschriften te helpen. “Ik spreek geschreven teksten in voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ik doe dat ongeveer één keer per week en ben er dan 2,5 uur aan kwijt. Dat is inclusief een gezellige pauze waar we met andere vrijwilligers een kopje thee drinken in de kantine.”

Tijdschrift Girlz

Als je vrijwilliger bent bij Dedicon, is elke dag anders. “Het is elke keer een verrassing wat je moet lezen. Toen ik voor het eerst binnenkwam bij Dedicon zag ik dat het ik tijdschrift ‘Girlz’ ging voorlezen, een tijdschrift voor jonge meiden. Omdat ik nog relatief jong ben, snap ik het taalgebruik en weet ik hoe ik woorden als ‘bae’ goed moet uitspreken. Ik vond het meteen heel erg leuk om te doen.”

Krant uit het Gooi

“Je leest als vrijwilliger bij Dedicon allemaal tijdschriften die je normaal niet zo snel zou lezen. Ik mocht eens een krant uit het Gooi voorlezen met allerlei plaatsnamen en namen van mensen die ik niet kende. Ook sprak ik eens een Quest in, een tijdschrift voor jongeren met leuke weetjes over de natuur. Daar stond bijvoorbeeld de vraag in of een slang doodgaat van zijn eigen gif als hij op zijn tong bijt. Grappig toch?”

Met een goed gevoel naar buiten

Diede is vooral enthousiast over haar vrijwilligerswerk vanwege de sfeer bij Dedicon. “Ik loop echt altijd met een goed gevoel naar buiten. Iedereen staat hier open voor nieuwe mensen en helpt je meteen als het nodig is. En je steekt er ook nog iets van op!”

Stemcoaching

Een ander groot pluspunt vind Diede de stemcoach. “Je krijgt lessen in hoe je je stem het beste kunt gebruiken. Dat vond ik erg interessant. Zo kwam ik erachter dat mijn stem vaak kraakt en dat ik snel ga praten als ik nerveus ben. Je leert bij Dedicon om goed op je ademhaling te letten en om neutraal te praten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan articulatie en leer je trucjes om je stem te ontspannen.”

Onbetaalbaar

“Het is fijn om te weten dat anderen echt iets aan mij hebben,” vertelt Diede. “Er zijn niet zoveel jonge mensen die voorlezen, en er zijn natuurlijk wel jongeren die slechtziend of blind zijn en willen lezen. Het is dan fijn dat een jonge stem een tijdschrift als Girlz in kan spreken. Het gevoel dat je iemand anders een plezier doet is onbetaalbaar.”

Word vrijwilliger bij Dedicon

Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel sociale contactmomenten komen te vervallen. Juist voor mensen met een visuele beperking is het belang van toegang tot boeken en tijdschriften enorm groot gebleken. “We zijn blij dat onze studio’s weer open zijn! We zijn trots op onze Onzichtbare Helden die alle teksten inspreken en hopen binnenkort nog meer vrijwilligers te mogen verwelkomen! We hebben nu voldoende voorlezers van kranten en tijdschriften. Maar als je boeken wilt komen inspreken, ben je van harte welkom om je aan te melden.” aldus Dedicon.
Wil jij ook meedoen met het project ‘Onzichtbare Helden’ en vrijwilliger worden bij Dedicon? Kijk dan op de website en meld je aan!

Onzichtbare helden in beeld in Nijmegen

Beeldbrengers is een tv-programma voor en door jongeren in Nijmegen en omgeving. Én het is een onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Tijdens een live-uitzending zorgden Beeldbrengers ervoor dat onze Onzichtbare helden even niet zo onzichtbaar waren. Voorleesheld Susan en stemcoach Mark stonden ze te woord.

Boris heeft al meer van 50 uur boeken ingesproken!

Afgelopen zaterdag heeft voorleesheld Boris zijn Europass-certificaat ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk in het kader van de Maatschappelijke diensttijd. Boris heeft zich al ruim 50 uur ingezet bij Dedicon met het inspreken van boeken voor mensen met een visuele of andere leesbeperking.

Boris krijgt met uitgestrekte armen zijn Europass-certificaat uitgereikt. De Dedicon-medewerkerster staat op 1,5 meter afstand van hem. Boris kijkt lachend in de camera met in zijn handen het certificaat en een cadeautje

Geheel volgens de corona-maatregelen kreeg Boris zijn certificaat en een cadeautje overhandigd in de studiolocatie te Rijswijk.  Boris is net klaar met zijn acteeropleiding en gaat zich op zijn maatschappelijke carrière storten. Hij heeft echter aangegeven niet te willen stoppen met het vrijwilligerswerk bij Dedicon. “Ik heb gewoon ontzettend veel plezier in het voorlezen”, aldus Boris. Iets waar wij bij Dedicon uiteraard heel blij en ontzettend trots op zijn.

 

Maatregelen rondom het coronavirus

We hebben de lastige keuze moeten maken om de toegang tot de studio’s te beperken en om tot 1 juni van dit jaar te stoppen met het ontvangen van vrijwilligers. We vinden jouw gezondheid, de gezondheid van je familie en de gezondheid van onze medewerkers het belangrijkst. Als je interesse hebt om boeken of kranten en tijdschriften in te spreken, kun je ons wel gewoon een online stemtest mailen. Bij de betreffende vacatures vind je meer informatie over hoe je dat doet. We zijn op dit moment bezig om te onderzoeken hoe we de vervolgaudities en opleiding online kunnen voortzetten. Houd deze website of ons Instagram– of Facebookaccount in gaten voor meer informatie.

Tekstgrootte tool
Contrast