Bij Dedicon in Grave is het eerste Europass-certificaat uitgereikt aan vrijwilliger Susan, in het kader van de maatschappelijk diensttijd. Susan is een van de vrijwilligers in het project ‘Onzichtbare helden’ dat Dedicon heeft opgezet om jonge mensen de kans te geven om op een leuke en zinvolle manier kennis te maken met vrijwilligerswerk.

Susan staat lachend tussen audiocoaches Mark en Marja in met haar certificaat in de hand

Susan met audiocoaches Mark en Marja (foto Dedicon)

Susan is ruim vier maanden geleden begonnen als vrijwilliger en spreekt boeken in bij Dedicon in Grave. “Ik lees heel graag en schrijf zelf ook teksten in mijn dagelijkse leven. Ik zocht daarnaast iets om te doen waarbij ik niet de hele tijd achter een computer hoef te zitten. Toen deze vrijwilligersfunctie voorbij kwam heb ik meteen de stemtest gedaan. Dat vond ik direct al ontzettend leuk om te doen. En toen ik eenmaal met mijn eerste boek begon, was ik ‘hooked’.”

Niet alleen voor de fun

Hoewel Susan zich al ruim 50 uur als vrijwilliger voor Dedicon heeft ingezet is ze niet van plan om nu te stoppen. In tegendeel. Ze is inmiddels begonnen aan haar derde boek. Susan: “Ik doe het niet alleen voor de fun, maar voor iemand die blind of slechtziend is en die het boek met mij gaat lezen. En het is gewoon het állerleukste vrijwilligerswerk dat er is!”

Onzichtbare helden verrichten belangrijk werk

Projectleider Anne Claire van der Lugt: “Het is ontzettend leuk en inspirerend om te merken dat de jonge vrijwilligers zich zo betrokken voelen bij het vrijwilligerswerk dat ze bij Dedicon doen.”

Dedicon is in april van dit jaar begonnen met ‘Onzichtbare Helden’ als proeftuin in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Hierbij wordt samengewerkt met de Vrijwilligerscentrale Nijmegen. “We hebben ervoor gekozen om diverse functies aan te bieden die jongeren kunnen invullen. Zo is er voor ieder wat wils: voorlezer, opnameleider, social media-redacteur of leesbegeleider. En we bieden jonge mensen met een visuele beperking natuurlijk ook de kans om vrijwilliger te worden”, aldus Van der Lugt. “Wat ons betreft ben je een held als je je vrijwillig inzet voor een doelgroep die helaas nog te vaak aan de zijlijn staat. Want als je niet (goed) kunt lezen, kun je niet mee op school, kun je niet meepraten over het laatste boek en sta je al snel 1-0 achter. Onze onzichtbare helden verrichten dus belangrijk werk en doen ondertussen waardevolle ervaring op. Dat levert alleen maar winnaars op.”

Tekstgrootte tool
Contrast