Bij Dedicon in Rijswijk is deze week het eerste Europass-certificaat uitgereikt aan vrijwilliger Amber, in het kader van de maatschappelijk diensttijd. Amber is een van de vrijwilligers in het project ‘Onzichtbare helden’ dat Dedicon heeft opgezet om jonge mensen de kans te geven om op een leuke en zinvolle manier kennis te maken met vrijwilligerswerk.

Amber toont met grote glimlach haar certificaat en heeft in haar andere hand een mok met de tekst 'Ik maak het mogelijk'

Amber toont haar certificaat (foto Dedicon)

Amber heeft zich de afgelopen maanden vrijwillig ingezet als leesbegeleider van de vrijwillige voorlezers bij Dedicon. “Ik houd heel erg van lezen en maak zelf ook gebruik van de gesproken boeken van Dedicon door mijn visuele beperking. Omdat ik iets terug wilde doen voor de mensen die mijn boeken inspreken heb ik mij aangemeld als vrijwilliger. Ik weet namelijk wat er wel en niet fijn is aan de voorgelezen boeken en daarom begeleid ik de voorlezers bij het inspreken.”

Nog niet stoppen

Hoewel Amber zich al ruim 50 uur als vrijwilliger voor Dedicon heeft ingezet is ze niet van plan om nu te stoppen. In tegendeel. Ze heeft al aangegeven zeker tot het einde van het project, augustus 2020, de voorlezers te blijven begeleiden. Projectleider Anne Claire van der Lugt: “Het is ontzettend leuk en inspirerend om te merken dat de jonge vrijwilligers zich zo betrokken voelen bij het vrijwilligerswerk dat ze bij Dedicon doen. En het is natuurlijk bijzonder dat juist iemand die gebruik maakt van de gesproken boeken van Dedicon zich als vrijwilliger bij ons aanmeldt. Zij kan als ervaringsdeskundige net wat extra’s brengen voor de voorlezers. We zijn dan ook heel erg blij dat Amber nog een tijdje bij ons wil blijven.”

Onzichtbare helden verrichten belangrijk werk

Dedicon is in april van dit jaar begonnen met ‘Onzichtbare Helden’ als proeftuin in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Hierin wordt samengewerkt met de Vrijwilligerscentrale Nijmegen. “We hebben ervoor gekozen om diverse functies aan te bieden die jongeren kunnen invullen. Zo is er voor ieder wat wils: voorlezer, opnameleider, social media-redacteur of leesbegeleider. En we bieden jonge mensen met een visuele beperking natuurlijk ook de kans om vrijwilliger te worden”, aldus Van der Lugt. “Wat ons betreft ben je een held als je je vrijwillig inzet voor een doelgroep die helaas nog te vaak aan de zijlijn staat. Want als je niet (goed) kunt lezen, kun je niet mee op school, kun je niet meepraten over het laatste boek en sta je al snel 1-0 achter. Onze onzichtbare helden verrichten dus belangrijk werk en doen ondertussen waardevolle ervaring op. Dat levert alleen maar winnaars op.”

Snuffeldagen

Om jongeren de kans te geven om te kijken of vrijwilligerswerk bij Dedicon iets voor hen is, is er elke maand in bij Dedicon in Rijswijk de mogelijkheid om vrijblijvend een kijkje in de keuken te nemen tijdens de snuffeldagen. Het is dan ook mogelijk om direct een stemtest te doen. De eerstvolgende snuffeldag is te vinden op de website https://onzichtbarehelden.com.

Tekstgrootte tool
Contrast