Boris toont lachend de folder van Onzichtbare Helden

Boris van Bochoven, stemacteur van Dedicon (beeld: Indebuurt Den Haag)

Bij Dedicon in Rijswijk spreken vrijwilligers boeken, kranten en tijdschriften in voor mensen die blind of slechtziend zijn. Leerling-acteur Boris van Bochoven (21) is zo’n voorlezer. ”Iedereen moet een eerlijke kans krijgen om de krant te lezen of van een boek te genieten.”
We spreken af bij Dedicon in Rijswijk, in de ontvangstruimte zit Boris ons met een grote glimlach op te wachten. Boris spreekt Engelse en Nederlandse boeken in. ”Ik vind het fijn dat ik anderen kan helpen en dat ik er tegelijkertijd ook zelf veel aan heb. Ik leer bij Dedicon mijn uitspraak te perfectioneren en ik ga elke keer weer met een grotere woordenschat naar huis.”

Leuk en leerzaam tegelijkertijd

”Ik kijk er elke week weer naar uit om naar Dedicon toe te gaan. Ik ben hier elke zaterdag en lees dan in twee uurtjes tijd, ongeveer vijf bladzijdes voor. Wat ik ga voorlezen kies ik zelf. Ik krijg van te voren de keuze uit een aantal boeken of tijdschriften en kies dan wat mij het meest interessant lijkt of waar ik het meeste van kan leren. Nu ben ik bezig met een Engels toetsenboek bijvoorbeeld.”
Boris in de opnamecabine achter een beeldscherm en geluidsboxen aan de zijkant

Boris van Bochoven, stemacteur van Dedicon (beeld: Indebuurt Den Haag)

300 vrijwillige voorlezers

De high-tech opnamestudio’s van Dedicon in Grave en Rijswijk worden bemand door ruim 300 vrijwillige voorlezers. Zonder hen zouden er nooit zo veel en zulke gevarieerde luisterboeken beschikbaar zijn.
Is het alleen maar hard werken? Nee hoor: ”Als ik aan het voorlezen ben, ga ik er soms helemaal in op. Dan beweeg ik alsof ik op het podium sta, terwijl ik de woorden uitspreek. Amber, die met mij meeluistert, en ik liggen dan helemaal in een deuk.”

Maak de wereld een stukje mooier

De voordelen van zijn werk als vrijwilliger maakt Boris van dichtbij mee: ”De voorgelezen informatie is zó welkom en dat geeft een goed gevoel. Ik word vrolijk van het idee dat ik zoveel mensen blij kan maken, met iets wat voor mij zo’n kleine opgave is.”
Jaarlijks verschijnen er duizenden nieuwe titels van boeken, tijdschriften en kranten. Maar die verschijnen lang niet altijd in gesproken vorm. Mensen met een leeshandicap staan daarmee al snel op achterstand. Niet eerlijk, zo vinden ze bij Dedicon. En dus is er werk aan de winkel.

Vrijwilligers

Wil jij je net als Boris inzetten voor een eerlijke wereld? Of misschien vind je het gewoon heerlijk om met je stem bezig te zijn. Heb je soms een passie voor boeken en wil je anderen daar ook van laten genieten? Of wil je zinvol vrijwilligerswerk doen dat anders dan anders is? Welke reden je ook hebt: bij Dedicon horen ze je graag! Doe de stemtest en wie weet behoor jij binnenkort wel tot het team van Dedicon!

Tekstgrootte tool
Contrast